Nähtävyydet ja käyntikohteet

Kustaa III:n vuonna 1785 perustaman kaupungin historiaa on leimannut jo aikojen alusta kaupungin merellinen sijainti ja sen mahdollistamat elinkeinot: merenkulku ja kalastus. Hyvin säilyneet puutalot ja 1700-luvun lopulla laadittu symmetrinen ruutukaava leveine katuineen ja viheralueineen ovat ominaisia tämänkin päivän kaupunkikuvalle.

Merellisestä historiasta kertovat vanha Kalaranta kalavajoineen ja -savustamoineen sekä siellä sijaitseva Kalastusmuseo. Sälgrundin vanhalta luotsiasemalta, joka on kunnostettu matkailu- ja virkistyskäyttöön, ovat luotsit lähteneet avustamaan kaupunkiin saapuvia aluksia jo 1800-luvulla.

Kaupungin kehitykseen vahvasti vaikuttanut Peter Johan Bladh oli kauppias ja laivanvarustaja, joka 1700-luvun lopulla rakensi mm. Bladhin talon, joka on vielä tänäkin päivänä kaupungin komein talo.

Toinen vaikuttaja kaupungin perustamisen aikoihin oli lääninlampuri Johan David Cneiff. Hänen vanhalla asuinpaikkallaan Herrmansin tilalla on kaivauksin saatu esiin 1700-luvulta peräisin olevia talojen perustoja. Lähistöllä sijaitsee myös ns. Cneiffin kivi.

Mielenkiintoisia nähtävyyksiä ovat lisäksi vanhassa kauppiastalossa sijaitseva Kotiseutumuseo sekä Myllyniemen tuulmylly.

Bladhin talon piha