Muut käyntikohteet

 

Kalaranta

Kalaranta, Sjöbobacken, on Kaskisten vanha kalasatama kaupungin pohjoispäässä länsirannalla.

Rannassa sijaitsevista kala-aitoista on tänään noin 30 jäljellä. Aitat edustavat 1800-luvun lopun kalastusperinnettä. Kala-aittojen tärkein tehtävä oli toimia kalastajan päivittäin tarvitsemien tavaroiden kuten kalanpyydysten, välineiden ja venevarusteiden säilytyspaikkana. Jokaisen kala-aitan yhteyteen on myös kuulunut verkonkuivauspaikka, joka sijaitsi ylempänä rinteellä. Siellä kalastajilla on ollut myös kuivaustelineet kalanpyydysten ripustamista varten. Kuivaustelineitä on tänäkin päivänä nähtävissä.

Kalarannassa vanhassa suolaamorakennuksessa sijaitsee Kaskisten kaupungin ylläpitämä Kalastusmuseo, joka esittelee kaupungille jo kautta historian tärkeätä elinkeinoa.

Viehättävä kesätapahtuma on perinteisesti heinäkuun alussa järjestetyt Kalarantapäivät. Kaksipäiväisen tapahtuman aikana Kalaranta täyttyy pienistä myyntikojuista, joissa myydään kalatuotteita, käsityötä ja taidetta. Lisäksi on tarjolla taidenäyttelyitä ja kulttuuriesityksiä. Kalaruokaa voi nauttia esimerkiksi Kalarannassa sijaitsevan kalasavustamon laituriterassilla.

Myllyniemen tuulimylly

Tuulimylly

Kalarannan välittömässä läheisyydessä Myllykalliolla sijaitsee tuulimylly, joka on siirretty nykyiseen paikkaan Groopin tilalta Ylimarkusta. Tuulimylly on rakennettu vuonna 1848 ja oli toiseksi vanhin silloisessa Närpiön pitäjässä.

Kaskisten Talonomistajayhdistyksen (Kaskö Gårdsägareförening rf) aloitteesta ryhdyttiin vuonna 1953 neuvotella Ylimarkussa asuneen Thure Groopin kanssa myllyn ostamisesta museoksi Kaskisiin. Kaskisten kaupunki osti myllyn Thure Groopilta. Se purettiin ja pystytettiin talkootyönä nykyiselle paikalleen kesällä 1954.

Johan David Cneiffin asuinpaikka

Herrmansin kruununtila

Herrmansin tila sijaitsee nykyisen hautausmaan takana. Paikalla on nähtävissä kaivauksissa esiin tulleita tilalla olleiden talojen perustuksia.

Alueella on todistettavasti harjoitettu maanviljelystä jo vuonna 1546. Herrmansin tilan tunnetuin haltija oli lääninlampuri Johan David Cneiff. Hänelle luovutettiin Herrmansin kruununtila vuonna 1743 ja hän asui siinä aina kuolemaansa saakka vuonna 1791.

Cneiff loi mallitilan, kasvatti hienovillaisia ja sekarotuisia lampaita, ylläpiti puutarhaa, viljeli humalaa ja tupakkaa. Sen lisäksi hän oli hyvä kirjailija.

Kun Kaskisten kaupungin perustettiin vuonna 1785 Herrmansin ja Carlsheimin kruununtilat luovutettiin kaupungille. Cneiff sai pitää pihatontin asuinrakennuksen ja puoli tynnyrinalaa peltoa humalaviljelyä varten. Itse Herrmansin tilan päärakennus kuului Cneiffille, mutta muut rakennukset siirtyivät kaupungin omistukseen. Kaupungilla ei ollut niille käyttöä. Ne olivat vanhoja ja rapistuneita, joten kaupunki päätti huutokaupata ne Cneiffin kuoltua.

Alueella on ollut päärakennus, kolme pientä tupaa, viisi aittaa, puuvaja, kaksi latoa, kaksi navettaa, kaksi tallia, lampola, kanala, leipomatupa, sauna, paja, venevaja, tuulimylly, kala-aitta, heinälato ja luultavasti luhti. Näistä rakennuksista tuulimylly myytiin luultavasti Närpiön Finbyhyn. Heinälato ja luhti ovat Eskilsössä. Lähteiden mukaan olisi puuvaja siirretty ja uudelleen pystytetty Kaskisten tullihuoneen viereen.

Tilalleen Cneiff oli myös kaivattanut viemäriojan Södervallenista mereen ja rakennuttanut tähän kanavaan kalliin nelinkertaisen patolaitoksen, joka tarvittaessa voitiin sulkea ja avata.

Alueella on suoritettu kaivauksia v. 1971-1973 ja v. 1991-1993.

Kotilammen alue

Kotilammen virkistys- ja liikunta-alue sijaitsee Kotilammen rannalla. Alueella sijaitsee päärakennus keittomahdollisuuksineen, sivumaja, jossa mahdollisuus yöpyä, sauna, tanssilava sekä uimaranta ja valaistu 2,7 km pururata.

Tiloja vuokrataan yhdistyksille, seuroille, yhteisöille ja yksityisille henkilöille.

Yhteydenotot: Kaskisten Eläkkeensaajat ry